WELKE TYPES SCHIETHAMERS VOOR WELKE TOEPASSINGEN?
WELKE TYPES SCHIETHAMERS VOOR WELKE TOEPASSINGEN?

WELKE TYPES SCHIETHAMERS VOOR WELKE TOEPASSINGEN?

24-02-2020 Product Nieuws
Deel dit artikel

Een overzicht van de verschillende soorten schiethamers en hun voordelen volgens de toepassingen. 

Welke soorten schiethamers bestaan er? 

We onderscheiden 3 grote categorieën schiethamers: 

  1. Autonome schiethamers (accu- en kruitschiethamers of schiethamers op gas)
  2. Pneumatische schiethamers 
  3. Elektrische schiethamers

Het verschil schuilt grosso modo in hun energiebron. Die bepaalt het vermogen van het schiethamersysteem. 

Anderzijds onderscheiden ze zich ook in hun gebruik: sommige moeten opnieuw worden geladen, andere kunnen dan weer continu worden gebruikt, waardoor ze weliswaar beperkter zijn. 

Download hier onze gids die u wegwijs maakt in het aanbod. 

 

Welke types schiethamers bestaan er? 

  1. Kruitschiethamers

Kruitschiethamers werken - zoals de naam aangeeft - met kruitpatronen. De grootste troef van dit systeem is zijn kracht: er komt enorm veel energie vrij. Dit type is eenvoudig in het gebruik en optimaal betrouwbaar. 

De enorme kracht die het toestel ontwikkelt, legt zijn gebruiksduur enigszins aan banden: langere tijd een dergelijke impactenergie ondergaan, is heel vermoeiend. Bovendien kan het prijskaartje van specifiek aan de kracht aangepaste verbruiksartikelen hoog uitvallen. 

Kruitschiethamers zijn bijzonder geschikt voor bevestigingen op beton. Ze kunnen ook worden gebruikt voor metselwerk bijvoorbeeld om bekisting te positioneren.

 

  1. Accu-schiethamers

Accu-schiethamers behoren tot de autonome gereedschappen; omdat ze snoerloos zijn, kan je ze naar believen verplaatsen. 

Bij sommige fabrikanten kan de accu ook voor andere toestellen worden gebruikt (schroevendraaiers, wipzagen enz.): een vakman die verschillende gereedschappen bezit en regelmatig gebruikt, kan met de aankoop van een accu-schiethamer geld uitsparen. 

De accu maakt het gereedschap wel zwaarder en de autonomie is nog niet echt optimaal voor intensief gebruik. Bij intensief gebruik zal een accu-schiethamer vaak opnieuw moeten worden geladen. Dat probleem kan je omzeilen door meerdere accu’s aan te schaffen, maar dat is dan weer een investering. 
 

    3. Schiethamers op gas 

Schiethamers op gas lenen zich bijzonder voor  timmermannen-dakwerkers en stukadoors maar ook voor elektriciens: vooral die laatste beroepsgroep kan er ook verbruiksgoederen zoals beugels of haken mee combineren die nodig zijn om leidingen te bevestigen. 

Dit type schiethamer biedt de grootste autonomie (geen slangen, geen snoeren). 

Hij vormt het beste compromis inzake ergonomie, gewicht en impactenergie. Deze variant staat garant voor een groot gebruikscomfort: de gaspatronen worden samen met de nagels aangekocht en leveren de juiste dosis energie om de nagels van het pack te bevestigen. 

Dat maakt de gebruikskosten iets duurder (systematische aankoop van gas bij de nagels).  

 

  1. Pneumatische schiethamers

Pneumatische schiethamers ontwikkelen een heel hoge schietsnelheid die kan oplopen tot 3 nagels per seconde! 

Ze zijn bijzonder krachtig en vergeleken met andere oplossingen is de kostprijs van specifieke verbruiksartikelen veeleer laag. 

Ze lenen zich perfect voor hout/hout-bevestigingen, maar zijn niet heel polyvalent. 

De slang en compressor maken het toestel ook minder compact en beperken zijn gebruiksvrijheid. 

 

Niet vergeten! 

De schiethamer op gas is het eenvoudigst in gebruik. Kruitschiethamers zijn het krachtigst. Maar de keuze van een schiethamer hangt in de eerste plaats af van de toepassing: welke bevestiging wil je tot stand brengen, op welke ondergrond? Ieder schiethamersysteem stemt met een specifieke behoefte overeen. Die moet je dus in ieder geval vóór aankoop bepalen. 

 

>>> Volg onze publicaties op onze sociale netwerken en deel je dagelijkse toepassingen met ons; voeg  #NeverStopBuilding toe aan uw posts!