HOE KIES JE EEN NAGELAPPARAAT?

HOE KIES JE EEN NAGELAPPARAAT?

06-03-2020 Product Nieuws
Deel dit artikel

Een nagelapparaat kies je voor de lange termijn! 

Bij de keuze van een systeem moet je heel wat criteria in aanmerking nemen. De eerste vraag die je je moet stellen betreft de bevestigingsondergrond: wat moet ik bevestigen, op welk materiaal? 

Misschien moet je het hele plan wel laten varen. Vastschieten op gips, kunststof of glas behoort vandaag nog niet tot de mogelijkheden. Daarnaast moet je ook aandacht besteden aan andere specifieke vereisten: 

Welk gewicht moet worden gedragen? Vastschieten kan alleen om lichte voorwerpen (minder dan 50 kg) te bevestigen of aan te brengen. 
Wordt de installatie blootgesteld aan trillingen? Voor gebouwen waarop de wetgeving voor aardbevingsrisico’s van toepassing is, kan geen schiethamersysteem worden gebruikt. 
 

Beantwoordt je project aan die criteria? Overloop dan eens de verschillende punten waar je op moet letten als je een nagelsysteem kiest. 

Download hier onze gids! 

 

Een nagelapparaat kiezen volgens de projectvereisten: 4 essentiële criteria  

Bij aankopen laat je je leiden door de beschikbaarheid van de producten, de betrouwbaarheid van het merk en de klantenservice; maar bij aankoop van een schiethamer moet je ook de gegevenheden van elk project aan dat lijstje toevoegen.  

1. De ondergrond:  

Ook het materiaal van de ondergrond kan al dan niet bijkomende eisen stellen. Dat is onder meer het geval bij projecten op hout: de bevestigingen moeten conform de aanbevelingen in de DTU gebeuren. Die technische documenten dienen speciaal om de duurzaamheid van de bevestiging volgens de krachten die op de constructie of het gebied inspelen te verzekeren: gebouwen aan zee zijn meer onderhevig aan corrosie en vergen dus specifieke voorzorgsmaatregelen. De schiethamer moet aan die vereisten kunnen voldoen. 
 

2. De toepassing:  

Waarvoor wil je de schiethamer precies gebruiken? Dat is immers bepalend voor het type verbruiksartikelen en het type schiethamer. Afhankelijk van de technologie (met perslucht? Op gas?) worden bepaalde nageltypes aangeboden die dan ook nog eens in verschillende lengtes beschikbaar zijn. 

3. De vereiste autonomie:  

Schiethamersystemen hebben niet allemaal dezelfde mate van autonomie. Klus je nu en dan? Dan kom je al een heel eind met een accu-schiethamer. Maar moet je meerdere kilometer kabel aan het plafond bevestigen; dan is diezelfde accu-schiethamer wellicht niet zo’n goed idee: je zou het apparaat immers veel te vaak opnieuw moeten laden. Hiervoor is een schiethamer op gas beter geschikt. 

4. Het gebruik van je schiethamer:  

De specifieke gebruiksbehoeften die samenhangen met het feitelijke project spelen ook een rol bij de keuze van de schiethamer. Neem nu dakrenovatie: als er regen wordt verwacht, moet je snel handelen. Om doeltreffend te werken zal je waarschijnlijk licht en comfortabel gereedschap verkiezen. Opteer dan voor een schiethamer op gas, of voor een pneumatische schiethamer als je een groot oppervlak moet vast schieten. 
 

Kies een schiethamer aangepast aan je beroep 

Nagelsystemen moeten ook aan je beroep zijn aangepast. Ben je elektricien? Dan zijn schiethamers op gas en kruitschiethamers het meest geschikt: hiermee kan je gemakkelijk kabels of elctriciteitsbuizen bevestigen. 

Ben je afbouwer? Net als voor elektriciens zijn schiethamers op gas en kruitschiethamers voor deze beroepscategorie het meest geschikt. Voor kleinere bouwplaatsen kan ook de accu-technologie uitkomst bieden. 

Timmermannen hebben dan weer keuze uit de drie types schiethamers: op gas, met accu of de pneumatische variant.