DE OPLOSSINGSGIDS OM ANKERS CORRECT TE PLAATSEN

DE OPLOSSINGSGIDS OM ANKERS CORRECT TE PLAATSEN

28-02-2020 Product Nieuws
Deel dit artikel

HOE KIES EN BEPAAL JE HET JUISTE MECHANISCHE ANKER EN ZIJN FORMAAT? 

 

Mechanische ankers bestaan er in heel wat gamma’s en groottes. Om iets duurzaam in beton te verankeren, moet vooral het formaat van het mechanische anker goed zitten. Daarbij moet je rekening houden met bepaalde belangrijke criteria zoals de ankerdiameter en - lengte. Vooral over de lengte van het anker denk je maar beter twee keer na, zeker als het op de veiligheid van personen aankomt. 

De grootte van het anker is cruciaal voor optimale bevestigingen in beton. De mechanische weerstand hangt rechtstreeks af van de diameter van het gebruikte anker. De diameter is met andere woorden essentieel. 

De grootte van het anker wordt, afhankelijk van de belasting, ingedeeld in drie categorieën: 

  • Gebruik voor belastingen tot 20 kg een diameter van 3 tot 5,5 mm; 
  • Voor een belasting tussen de 20 kg en 50 kg opteer je voor een diameter tussen 6 en 8 mm; 
  • Voor belastingen zwaarder dan 50 kg kies je een diameter van minstens 10 mm. 

Professionals krijgen uiteraard wel met veel grotere belastingen te maken. 

De lengte van het anker hangt dan weer af van de dikte van het stuk dat moet worden bevestigd. Je hoeft helemaal geen groter anker te kiezen voor meer weerstand; fabrikanten optimaliseerden immers de verankeringsdieptes voor optimale prestaties. 

Hulp nodig bij verankeringssystemen? Download onze volledige gids 

Waarom is het zo belangrijk om het juiste formaat anker te kiezen? 

Het juiste formaat anker is essentieel, vooral als er stukken moeten worden verankerd die een impact kunnen hebben op de veiligheid van personen. Zo gebruik je om een stuk van 1 ton te verankeren maar beter geen anker dat niet tegen dergelijke belasting is opgewassen. De lengte en diameter van mechanische ankers moeten beantwoorden aan de noden van de te verankeren stukken. Het komt erop aan om de tot stand te brengen verankering goed te bepalen. Een nauwkeurige en correcte keuze vormt een voorwaarde voor een in de tijd duurzame verankering die tegemoetkomt aan alle criteria, vooral die op het vlak van veiligheid. Maar er zijn nog belangrijke elementen waar je rekening mee moet houden, zoals klimaatomstandigheden of reglementaire vereisten. 

Bepaalde mechanische ankers worden door bepaalde beroepscategorieën vaker gebruikt: 

Het beroep van timmerman bijvoorbeeld, die werkt aan de constructie van gebouwen, is strikt gereglementeerd. Hij zal voor matige tot zware belastingen dus veel sneller naar mechanische ankers (spreidankers of betonschroeven) grijpen. Een elektricien gebruikt dan weer gemakkelijker universele ankers, om zijn lichte verankeringen tot stand te brengen.  

De afbouwer gebruikt specifieke verankeringen om b.v. draadeinden, vooral dan van verlaagde plafonds te bevestigen. Ook de metaalbewerker kan gebruik maken van speciale ankers, bijvoorbeeld om borstweringen op terrassen of balkons in beton te verankeren. 

 

Een tip: pas de basisregel toe 

Ook om te bepalen welk type mechanisch anker je in beton moet gebruiken (anker in RVS, gegalvaniseerde spreidankers, betonschroef, …), en wat de aangepaste diameter en ideale lengte zijn, moet je de juiste vragen stellen. Pas daarom de basisregel toe, die je inmiddels goed kent: wat, waarop en waarmee, met andere woorden: 

  1. Wat wil ik met het anker bevestigen?
  2. Waarop?
  3. Waar moet ik me aan houden? (reglementaire bepalingen, weerstand, gebruik, atmosferische vereisten, enz.) 
     

Kortom, neem rustig de tijd om de mechanische ankers voor beton te kiezen. Door de juiste vragen te stellen en die correct te beantwoorden kan je de precieze diameter en ideale lengte bepalen. Zo kom je tot een professioneel, stevig en duurzaam resultaat. Een gepast mechanisch anker heeft de juiste uittrek-, schuif- en torsieweerstand en zorgt ervoor dat de verankerde elementen stevig vast zitten.