BOREN, KLOPPEN, VASTZETTEN MET SCHROEVEN OF BOUTEN: 3 STAPPEN OM EN ANKER TE BEVESTIGEN

BOREN, KLOPPEN, VASTZETTEN MET SCHROEVEN OF BOUTEN: 3 STAPPEN OM EN ANKER TE BEVESTIGEN

28-10-2019 Alle nieuws
Deel dit artikel

Net als zoveel andere professionals uit de bouwsector (elektriciens, metaalbewerkers, timmerlieden of stukadoors) heb je wellicht ook al iets met ankers moeten bevestigen. Zo ongewoon is dat niet. Welke stappen moet je daarbij volgen en op welke moeilijkheden kan je stuiten? We bekijken de mogelijke oplossingen en het gereedschap dat je nodig hebt.

De 3 stappen om een anker aan te brengen:

 1. Boren

  Voordat je een anker kan aanbrengen moet je een gat boren; daarvoor heb je uiteraard een boormachine nodig.                                                                                 

Er bestaan twee types:

 1. Een boormachine met snoer dat je met het stroomnet verbindt: die boormachine is licht en krachtig. Hiermee kan je
  grote hoeveelheden ankers in de muur aanbrengen, zonder aan rendement in te boeten; dit type boormachine heeft een
  onbeperkte autonomie. Natuurlijk sleep je wel voortdurend een snoer met je mee.
 2. De klassieke boormachine met accu: zoals de naam al aangeeft is dit een snoerloos toestel dat je volledige bewegingsvrijheid biedt.
  De accu’s maken het gereedschap een stuk zwaarder en bovendien ligt het rendement lager dan bij de variant met snoer.

 

 1. Kloppen

Eens het gat geboord is, moet het anker nog worden aangebracht. Daarvoor moet je het doorgaans met een lichte druk in het gat kloppen. En dus moet je de hamer kiezen die het beste bij de grootte van het anker past. Meestal heb je er wel meerdere zodat er altijd wel een hamer bij het model anker past.

 1. Vastzetten (verankeren met schroeven of bouten)

    
Tot slot moet het anker in het gat worden gespannen zodat het vast komt te zitten; dat doe je door het met schroeven of bouten te verankeren of door te hameren. Beide gevallen veronderstellen gepast gereedschap (elektrische schroevendraaier of een model met accu en een aantal sleutels voor de bouten). Om de ankers vast te draaien heb je verschillende types bits nodig, bijvoorbeeld Torx of Pozidrive, en bits van verschillende grootte naargelang de ankers.

Het aanbrengen van ankers vergt voor iedere stap verschillende gereedschappen.

Hoe gaat het aanbrengen van een anker precies in zijn werk?

Op de bouwplaats doen zich over het algemeen twee situaties voor:

 • Je hoeft maar enkele ankers aan te brengen, maar moet daarvoor heel wat heen en weer lopen. Werk je op hoogte, dan moet je voortdurend op en neer met de gondel of op en af de ladder. Allemaal bewegingen die niet in de kleren kruipen.
 • Of misschien moet je net wel massa’s ankers plaatsen. Zo moet een elektricien bijvoorbeeld heel wat haken in erg beperkte ruimtes aanbrengen om de kilometers kabel in grote gebouwen te ondersteunen. De zware gereedschappen, de vele verplaatsingen en de weinig praktische werkhouding zijn vermoeiend en veroorzaken spierpijn omdat je telkens weer dezelfde bewegingen uitvoert. En dan laten we de trillingen en het vele stof waaraan je bent blootgesteld nog buiten beschouwing.

In beide gevallen kies je best voor gereedschap dat minder belastend is en maximale bewegingsvrijheid laat.

Hoe kun je ankers gemakkelijker aanbrengen?

De toestellen die we vandaag op de markt aantreffen, zijn uiterst gespecialiseerd. Het aanbod is dus aanzienlijk. Er bestaan boormachines en elektrische schroefmachines in alle formaten, met of zonder snoer etc. Daarnaast zijn er ook ankers voor alle soorten ondergrond (voor een massieve of net holle ondergrond etc.) en in allerlei afmetingen. Om in de best mogelijke omstandigheden te werken, heb je dus een behoorlijk gevulde gereedschapskist nodig.

Nu bestaat er een gloednieuw gereedschap, dat werkelijk uniek is in zijn soort. Daarmee verricht je alle handelingen die bij het plaatsen van een anker komen kijken, boren en schroeven inbegrepen. We hebben het over de SPITBULL, een machine die boort, klopt en met schroeven of bouten verankert. De SPITBULL is geen klassieke boormachine; deze heuse innovatie maakt de gereedschapskist een stuk lichter en het installeren van ankers een stuk eenvoudiger.

De SPITBULL boormachine biedt heel wat voordelen:

 • Hij is niet alleen krachtig, maar heeft ook een uitstekende autonomie. Met de SPITBULL boormachine die met 2 accu’s 36 V - 6,2 Ah wordt geleverd, breng je met een enkele accu meer dan 300 ankers aan, of 600 ankers in totaal.
 • Dit is een veelzijdige 4-in-1 gereedschap: je kunt ermee boren, kloppen, schroeven en verankeren met bouten. Je hebt dus helemaal geen aparte hamer of schroevendraaier meer nodig.

Het aanbrengen van ankers veronderstelt meerdere technische ingrepen, van boren over kloppen; tot en met spannen. Tot dusver had je voor iedere handeling een aparte tool nodig. Met de SPITBULL, een 4-in-1 tool heb je een betrouwbaar, stevig en krachtig apparaat om in alle eenvoud ankers aan te brengen.

Meer weten? Raadpleeg de technische kenmerken van de SPITBULL boormachine die klopt, schroeft en verankert.