BETON, BAKSTEEN, NATUURSTEEN: WELK TYPE BEVESTIGING VOOR WELKE ONDERGROND?
BETON, BAKSTEEN, NATUURSTEEN: WELK TYPE BEVESTIGING VOOR WELKE ONDERGROND?

BETON, BAKSTEEN, NATUURSTEEN: WELK TYPE BEVESTIGING VOOR WELKE ONDERGROND?

17-04-2020 Product Nieuws
Deel dit artikel

BETON, BAKSTEEN, NATUURSTEEN: WELK TYPE BEVESTIGING VOOR WELKE ONDERGROND?

 

Welke constructies je ook moet bouwen, los van het feit of die binnen dan wel buiten moeten gebeuren, … zonder bevestigingssystemen kom je niet ver. Bevestigingssystemen bestaan niet alleen in verschillende vormen (nagels, mortels, ankers), maar verschillen ook naargelang de ondergrond en de belastingen die het moet kunnen opnemen. We bekijken welke systemen het meest geschikt zijn voor verschillende ondergronden en met welke criteria je rekening dient te houden om iets correct te bevestigen.

 

De gamma’s van fabrikanten bevatten heel wat producten die een oplossing bieden voor uiteenlopende situaties. Per type ondergrond bestaat er dus niet een specifiek model, maar een hele reeks bevestigingssystemen geschikt voor diverse ondergronden:

 

  • Hol(holle baksteen, holle betonblokken, gipsplaten, …)
  • Vol(beton, volle baksteen, volle betonblokken, kalkzandsteen, cellenbeton, …)

 

Volle steen, beton, baksteen of betonblokken: dit zijn bijzonder sterke dragers die hele hoge lasten kunnen dragen. Cellenbeton en gipstegels zijn dan weer zacht en broos en vergen bepaalde voorzorgsmaatregelen.

 

Hulp nodig bij verankeringssystemen? Download onze volledige gids!

 

Welk bevestigingssysteem voor welke ondergrond?

 

 

  • Chemisch anker: dit systeem geldt algemeen als het meest geschikt voor materiaal waarvan men niet weet of het echt wel sterk is en voor holle materialen als bouwblokken of baksteen. Maar chemische ankers kunnen ook worden gebruikt voor volle materialen, zoals beton. Voorwaarde is wel dat het oppervlak voldoende hecht. Voor gipsplaat zijn mechanische ankers weer beter geschikt.
  • Kunststof of nylonankers: die zijn geschikt voor alle soorten dragers (vol, hol, zacht, …). Elektriciens gebruiken dit type vaak om lichte elementen, zoals beugels en schakelaars te monteren.
  • Mechanische ankers: die dienen meestal voor slechts een type ondergrond. Een segment-doorsteekanker is bijvoorbeeld geschikt voor beton net zoals een betonschroef, zoals de naam al aangeeft.

 

Verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden 

 

Beton, baksteen en natuursteen zijn heel courante bouwmaterialen waarop professionals verschillende soorten bevestigingen moeten gebruiken (lichte of middelzware belastingen, m.a.w. gewichten van 0 tot 200+ kg), met soms heel bijzondere vereisten (regen, warmte, koude, corrosie, vocht, …) en daarbij de regelgeving in acht te nemen.

Dat betekent dus dat de ondergrond niet als enige bepaalt welk bevestigingssysteem je moet gebruiken. Het type anker dat tegemoetkomt aan de gestelde eisen wordt bepaald door een geheel van eigenschappen.

 

Welke vragen moet je stellen om het geschikte bevestigingssysteem te kiezen?

 

Om het juiste bevestigingssysteem te kiezen bestaat er een geheugensteuntje dat professionals vaak gebruiken: de 3 W’s.

 

  • WAT: Wat voor stuk wil ik bevestigen? Wat zijn de afmetingen? Wat zijn de lasten waartegen het stuk bestand moet zijn?
  • WAAROP: Op welke ondergrond? (baksteen, bouwblokken, beton, enz.)
  • WAARMEE: Welke vereisten: Inzake regelgeving? Afstand tussen de ankers? Sterkte van het materiaal? De atmosferische druk? Enz.

 

 

Het zo nauwkeurig mogelijk beantwoorden van al die vragen leidt je naar een optimaal mechanisch, chemisch, inox of misschien wel kunststof anker, … Dan hoef je je alleen nog maar tot een fabrikant te wenden en je probleem voor te leggen.

Wens je meer informatie? Wij zijn er om jou te adviseren.